24 Haziran 2014 Salı

ŞEFTALİLİ TART







    Merhabalar herkese;
    Bugün tart pişirdim.Kıtır kıtır  ince hamurun üzerine çok hafif vanilyalı krema yaptım ve üzerine bahçemden topladığım nektarinden  ekledim.Kremadaki yumurta sayısına aldanmayın.Kesinlikle yumurta kokmuyor ve tadı da oldukça enfes.Bu tarifi defalarca konuklarıma ikram ettim ,hepsi de çok hafif olduğunu söyledi. 

    Tartı pişirirken ortası kabarmasın diye ağırlık koymamız gerekiyor.Evdeki kuru bakliyattan ne varsa kullanabilirsiniz.Nohut ya da kuru fasulye olabilir.Tabii hamurla bakliyatın temas edip birbirine yapışmaması için arasına yağlı kağıt koymamız gerekiyor.Kimisi aliminyum folyo koyuyor ancak ben asla fırına aliminyum folyo kullanmıyorum.Hatta ocakta közleme yaparken de sağlığınız için mümkünse kullanmayın derim.

    Aliminyum folyo kullanırken dikkat etmemiz gereken şeyler var.Soğuk gıda ile kullanıldığında zararı henüz ispat edilmemiş olsa da  pişirilirken kullanıldığında  yani yüksek sıcaklıkta içindeki aliminyum elementi açığa çıkıyor ve alzheimer, zeka geriliği, kemik erimesi kanser gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. Folyoyu sıcak, asitli,limon sıkılmış et, yoğurt vs ile temas ettirmekten kaçınmalıyız.Çizik aliminyum kaplarda  yemek pişirmek de ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.İşin kötüsü bu hastalıklar hemen ortaya çıkmıyor...

    Henüz tamamen kanıtlanmış birşey olmasa da birkaç yerde benzer yazılar okudum.Doktor olan bir yakınım da teyit etti.Konu hakkında bilimsel makaleler okuyabilirsiniz...







Malzemeler: Tart hamuru için:
1,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı soğuk su

Vanilyalı krema için:
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası (eleyerek ekleyin)
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığı)

Tartın üzeri için:
2 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker
Sert şeftali. (ya da istediğiniz meyve)ben nektarin kullandım.

Hazırlanışı:
1- Robotta un, şeker, tuz ve küp kesilmiş soğuk tereyağını ve suyu karıştırın.Yumurtayı da ilave edip malzemeler kaybolana dek karıştırın ve hamuru stretch filme sarıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.

2- Hamuru dolaptan çıkarın.Açılmayacak kadar sert ise birkaç dakika (çok değil) bekletin.Bu esnada 25 cm tart kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.(Ben 4 adet 12 cm küçük kalıp kullandım) Hamurun çok yumuşamasını beklemeyin.Hamurunuz sert olmalı, eğer siz açıp fırın kalıbına hamuru yayarken hamur yumuşarsa dolapta biraz bekletip sertleşince kullanmalısınız.

3- Hamuru 25 cm kalıbınıza ya da 12 cm 4 adet kalıba düzgünce yerleştirdikten sonra çatalla çok sayıda delikle açın.Bunu yapmamızın sebebi orta kısmın pişerken kabarmayıp düz kalması.Hamurun üzerine orta kısma gelecek şekilde kestiğiniz yağlı kağıtları serin.(Bu iş için aliminyum folyo da kullananlar var ancak aliminyum folyo ile yiyeceği asla fırına vermeyi tercih etmiyorum.)Yağlı kağıdın üzerine 1 avuç kadar nohut serpin.(Nohutlar yanmıyor, hatta atmayın sonraki tart yapımında kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 20 dakika nohutlarla birlikte 180 derecede pişirin.

4- 20 dakika sonra dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte nohutları kaldırın ve 5-10 dakika kadar da ortası pişsin diye nohutsuz pişirin.Pişince soğuması için fırından çıkarın.Merak etmeyin fırının kapağını açmanız pişmeyi olumsuz etkilemiyor.

5- Tencerede sütü kaynatın.Bir karıştırma kabında yumurta sarıları, şeker ve nişastayı çırpın.Hızlıca çırparken sütü yavaş yavaş karıştırma kabındaki yumurtalı karışıma ekleyin.Bu işlemi yavaş yavaş ve karıştırmaya devam ederek yapın ki yumurtalar pişmesin.Tüm sütü ekleyince karışımı yine tencereye alın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.Ocağı kapatın ve tereyağını ekleyin.Ilıması için kenarda bekletin.

6- Şeftalilerinizi (başka bir meyve de olabilir) yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkartın.Küçük bir tencereye 1 su bardağı su ve yarım su bardağı şeker koyun ve kaynayınca içine şeftaliyi dilimleyip atın.Birkaç dakika pişmesi yeterli oluyor.Zaten hafif yumuşaması yeterli.Kevgirle başka bir kaba alın.

7- Tartınızı süsleme vakti geldi.Üzerine biraz krema koyup düzeltin.Şeftali dilimlerini düzgünce yerleştirin.Bir fırça ile tenceredeki şerbeti ,şeftalinin üzerine sürerseniz tartınız daha yakışıklı gözükür.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)