13 Haziran 2014 Cuma

TIRTIL POĞAÇA





   Çocuklara sevimli gelen tırtıl poğaçalar yaptım bugün.Bildiğimiz mayalı poğaçalardan.Maya hakkında da kısa bir yazı hazırladım sizlere...

   Ben instant maya kullandım.Ancak biliyorsunuz 3 çeşit maya satılıyor Türkiye'de.Kuru maya, yaş maya(taze maya) ve instant maya.

     Aslında kullanım ve performans açısından en iyisi taze maya diye okumuştum.Ama raf ömrünün çok kısa olması, çabuk bozulması açısından evde sürekli bulundurulmuyor.Kuru  ya da instant maya ise uzun süre dayanıyor.

     Bu tip hamur işlerinde maya ölçüsü de önemlidir.
Mesela kuru maya ile yapacaksanız; ılık su ya da sütün içinde 5-10 dakika bekletmeniz gerekir ki hamurunuz istediğiniz gibi kabarsın.   
   İnstant maya kullanacaksanız direkt olarak una katıp kullanabilirsiniz.Bu açıdan da en pratiği budur.
   Taze (yaş)maya kullanacaksanız direkt una ufalayarak kullanmalısınız.Bir yerde tuza temas etmeden yoğrulmalı diye okumuştum.

    Ancak hangi maya olursa olsun mutlaka malzemeniz ılık olmalı.Soğuk su ya da sütle istediğiniz gibi sonuç elde etmek çok zor.

    Mayalı hamurla çalışırken önemli bir diğer nokta hamuru yoğurduktan sonra iki misli olana dek üstünü örtüp beklemektir.(1-2 saat)

    Son olarak hamura şekil verdikten sonra tepsi mayası için yarım saat daha bekletirseniz pofuduk yumuşacık hamur işleriniz olur...

10 gr instant maya = 15 gr kuru maya = 30 gr yaş maya eder...

TIRTIL POĞAÇA

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 bardak un (eleyerek ekleyin)
1 yumurta
1 yemek kaşığı instant maya

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Gözleri için kuş üzümü



Hazırlanışı:
1- Ilık süt ve suyu kaba alın.Kuru ya da taze maya kullanacaksanız sütün içinde birkaç dakika bekletin.Instant maya kullanacaksanız direkt una ekleyebilirsiniz.

2- Tüm malzemeleri ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun.

3-Üzerini, örtüp mayalanması için 1-2 saat bekletin.Hamur iki misli olunca hazır demektir.Önce cevizden az küçük toplar yapın.Sonra bu topları birleştirip tırtılın boğumlarını oluşturun.Bu işlemi yaparken bir tırtılı bitirip sonra diğerine geçin.Tüm topları yapıp sonra birleştiririm derseniz ,hamur beklediği için tırtılın parçaları olan hamurlar birbirine yapışmakta zorlanabilir.Gözlerine kuş üzümlerini de takın.

4- Tüm tırtıllar bitince tepsi mayası için yarım saat de tepsi de bekletin.

5- Hafif hareketlerle üzerine yumurta sarısı sürün.

6- 180 derecede pembeleşene kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)