5 Haziran 2014 Perşembe

YOĞURTTAN LOR YAPIMI





      Evde kalan tarihi geçmiş ya da ekşimiş ayran veya yoğurdunuz varsa çökelek yaparak değerlendirebilirsiniz.Hem ev yapımı peyniriniz olur hem de yoğurt/ayranınız değerlenmiş olur.

      Ortaya gerçekten çok leziz bir peynir çıkıyor.İster kahvaltıda tüketin, ister ekmeğe sürün isterseniz poğaça vs yapın.

      Peynir buzdolabında 2-3 gün bozulmuyor.Daha uzun süre dayansın isterseniz az tuz ekleyebilirsiniz.O zaman en fazla 4-5 gün dayanır.

      Peynirin altındaki kasede biriken peynir altı suyunu dökmeyin.Çünkü çok faydalı.Bazı ülkelerde hazım sağlayıcı olarak kullanılıyormuş. Probiyotik ve mineral yönünden çok zengin.Sporcular kas gelişimi ve performans artırımı için bu peynir altı suyunu (whey tozu) kullanırlar.Daha pek çok faydası olduğunu okumuştum.Ayrıca ister çorbalara ister ekmek ya da poğaça yapımında kullanabilirsiniz...




Malzemeler:
Ayran ya da yoğurt, isterseniz az tuz.

Miktarı tamamen size kalmış.Eğer yoğurdun suyu yoksa biraz su ekleyip koyu ayran kıvamına getirmelisiniz.

Sulu yoğurdunuzu tencereye alın, orta ateşte kaynayana kadar pişirin.Kaynadıktan birkaç dakika sonra ocağın altını kapatın.Tencereyi kenarda 1-2 saat kesilmesi için bekletin.

Sonra altına derin kase koyduğunuz süzgecin üzerine 2 kat temiz tülbent serin ve yoğurt karışımını dökün.Süzgecin üzerinde 4-5 saat kadar beklesin.(Kimisi üzerine ağırlık koyarak bekletiyormuş ancak o zaman süzgeçten peynirin kendisi de akıp gidiyor o yüzden ben koymadan yaparım hep.)



3- 4 saatin sonunda peynirinizi kaseye koyup buzdolabına kaldırın.Birkaç saat sonra leziz peyniriniz hazır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)