10 Temmuz 2014 Perşembe

Tavada sodalı börek






    Bilmem sizinde başınıza geldi mi? Restorana (ya da cafeye) gittiğinizde garson ne içersiniz diye sorduğunda siz  'maden suyu' deyip, garson 'tamam hanımefendiye bir sodaa' diye not alırken; siz  'hayır soda değil maden suyu istiyorum'  dediğinizde 'ne farkı var abla' ?! ikisi de aynı şey dediği???Benim çok başıma birkaç kez geldi.

    Aslında tavada maden sulu börek desek daha iyi olacak.Zira soda ve maden suyu aynı şey değil.Ancak ismi böyle alışılageldiği için ve bulması daha kolay olsun diye bu şekilde isimlendirdim.Peki nedir aradaki fark derseniz:

    Maden suyu yer kabuğunun derin katmanlarının altından çıkar , doğal olarak oluşur ve kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden veya teknik usullerle çıkartılır.Her türlü kirlenme risklerine karşı korunmuş ve içerisinde eriyik mineral içeren doğal mineralli sulardır.Çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır.

   Soda ise kimyasal işlem görmüş suya veya içme suyuna karbondioksit gazı eklenerek elde edilmiş yapay içecektir.Yani maden suyu mineral deposu olan sağlıklı bir içecekken soda karbondioksit eklenmiş sudur.Yeraltı zenginlikleri bakımından muhteşem olan ülkemizde bunun pek bilinmemesi üzücü...

Malzemeler:
3 yufka
1 çay bardağı maden suyu
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı zeytinyağı (ya da sıvıyağ)
1 yumurta

iç malzemesi:
beyaz peynir, kaşar peynir, isterseniz maydanoz

                                 

Hazırlanışı:
1- Bir kasede süt, zeytinyağı, maden suyu ve yumurtayı çırpın.

2- Yağladığınız tavaya (tercihen teflon ya da seramik tava) 1 yufkayı serin.Yufkanın kenarlarını tavanın dışında bırakın.Üzerine 2. yufkanın yarısını kopararak atın ve kaşıkla sostan biraz dökün.2.yufkanın kalan kısmını da aynı şekilde kopararak tavaya serin ev yine sostan dökün.

3- Şimdi iç malzemeyi yayarak serpin.Kalan 3.yufkaya da 2.yufkaya yaptıklarınızı yapın:) Yani koparıp tavaya koyun ve sos dökün.

4- Yufkanın kenarda açıkta kalan kısmını üzerine kapatın.Kalan sosu üzerine dökün.Hatta spatula ile böreği hafifçe kaldırıp alt kısmına da  sostan birazcık dökerseniz rengi daha güzel olur.

5- Tavayı ocağa koyun ve orta/kısık ateşte pişrin.Spatula ile kenarındanan kaldırıp alt kısmı pişmişse ters çevirip diğer kısmını pişirin.Bunun için tavanın kapağını ya da aynı boyda bir tabağı kullanabilirsiniz.Hafif kaydıraraka bu işlem daha kolay oluyor..

Bittii.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)