25 Mayıs 2015 Pazartesi

DENİZ BÖRÜLCESİ




   Deniz börülcesi    Ispanakgiller familyasından şifalı bir bitki olan ve deniz kıyısında yetişen deniz börülcesi, balık restoranlarında sıklıkla bulunur.Ekşimsi ve tuzlu bir tadı vardır.

   Deniz kıyısında suyun gelgit yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişir.
Sonbaharda tüm deniz tuzunu içine çektiğinden ilkbaharda daha çok tüketilir.
İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar arttırıcı ve kuvvet vericidir.Yüksek oranda C vitamini bulunduğundan bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de vardır.

   Hem taze hem de haşlanarak yenilir.Taze olarak tüketilecekse sirke kullanarak salata içinde veya tek başına yenilebilir.

  Püf noktası vereyim bir de: Deniz börülcesini haşlayacağınız suya bütün halde 1 diş sarımsak eklerseniz onun aroması ile lezzetine lezzet katarsınız.

Sevgiler...






Malzemeler:
1 bağ deniz börülcesi
Yarım limon suyu
2-3 diş sarımsak
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
1- Deniz börülcesinin çamurlu uç-kök kısımlarını kesip atın.Kalan kısımları iyice yıkayın.

2- Tencerede kaynayan suya börülceleri atıp 8-10 dakika kadar pişirin.Eğer kolaylıkla kılçıklarından ayrılıyorsa pişmiş demektir...Çok pişerse kılçıklarını sıyırırken ezilir,bu yüzden biraz diri kalmalılar.

3- Börülce kaynarken derin bir kaseye çok soğuk suyunuzu hazır edin.Börülceler kaynar sudan çıkınca süzüp hemen soğuk suya atın ki yeşil renklerini kaybetmesinler.

4- İçindeki dalları çok sert olduğundan çıkarmak gerekli. Şoklayıp süzdüğünüz börülceleri kök kısmından tutarak yeşil kısımlarını çekin.Kılçığından ayrılan börülceleri servis tabağına alın.Bir kasede zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve limon suyunu karıştırıp deniz börülcesinin üzerine dökün.Zaten tuzlu olduğundan tuz eklemeye gerek yok.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)