8 Aralık 2015 Salı

İÇLİ KÖFTE





İÇLİ KÖFTE


   İşte en sevdiğim 10 yiyecekten birisi.Bayılıyorum içli köfteye.Tabii kaliteli malzeme ve iyi ellerden çıkması gerek yemem için.Her yörede farklı yapılıyor.İç malzemesi değişebildiği gibi kızartma ya da haşlama şekliyle de yapılıyor.Ben kızartılarak yapılanı hazırladım bugün.

   İlk içli köfteye hayranlığım 9 Eylül Üniversitesinden arkadaşım Yasemin'in annesinin yaptıklarıydı.Böyle bir şey yoktur herhalde.Bir oturuşta 10 tane yediğimi bilirim...Bir de Gaziantep'ten Ufuk, seninkiler de enfes ötesiydi...Antep'e gelme nedenimsin:)

   Dış kısmının el oyalaması ve ince oymasının zorluğu dışında pek zor olduğunu söyleyemem.Benim ikinci içli köfte hazırlayışım bu.Görsel olarak dış kısmının biraz daha ince olması gerekirdi belki.Yine de tadı olağan üstüydü.Evde kendim hazırladığım ve içinde ne olduğunu bilerek yemek bile 'güzel' demek için yeterli bana kalırsa.Ama cidden de güzeldi yani:)

Denemek isterseniz kolay gelsin:)

Hamuru:
250 gr.ince köftelik bulgur
125 gr.2 kez çekilmiş kıyma
1/4 su bardağı irmik
1 yumurta
2 yemek kaşığı salça
Tuz
2 yemek kaşığı un (hamuru tutması için)

İçi:
250 gr.orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Karabiber, tuz, kırmızıbiber.


Hazırlanışı:
1- Tereyağını tencereye alın.İnce kıyılmış soğanı hafif pembeleştirin.Sonra kıymayı da ekleyip kavurun.

2- Soğuyan içi elinde önce yuvarlayıp sıkarak uzunlamasına köfte şekli verin. Stretch film le üzerini kapatın ve katılaşması için buzdolabına kaldırın.

3- Dış hamuru yapmak için:İnce bulguru derin bir kaba alın.Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin.Üzerini kapatıp şişmesini bekleyin.Şişen bulgurun içine geri kalan tüm malzemeyi ilave ederek yaklaşık 15 dakika kadar gerekirse azar azar su ekleyerek yoğurun.Hamur kıvamını alınca tamamdır.

4- Elinizi yağlayın.Kıvama gelen harçtan yumurtadan büyük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın.Yuvarladığınız hamurun ortasına yavaş yavaş bastırıp yanlarından sıkarak ortasına bir delik açın.Bu delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç köfteyi içine koyun ve ağzını kapatıp düzeltin.

5- Elinizde döndürerek  ve hafifçe bastırarak tüm iç malzemeyi kapla.Doldurduğunuz köfteleri geniş bir tepsiye aralıklı dizin.

6- Yağı kızdırın ve köfteleri içine atıp önlü arkalı kızartın.Kevgir yardımıyla çevirin ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)