17 Aralık 2015 Perşembe

TOST EKMEĞİ (fırında)







FIRINDA TOST EKMEĞİ YAPIMI
Merhabalar;

 Diğer ekmek tarifleriyle aşağı yukarı benzese de ben bu ekmeği çok sevdim.Yumuşacık ve çok lezzetli bir ekmek çıkıyor ortaya.Üstelik ekmek makinesine gerek olmadan fırında pişirdim.

   Lezzeti yakalayabilmek için bir kaç dikkat edilmesi gereken nokta var.Mayayı şekeri ve ılık suyu bir kapta karıştırıp 5 dakika kadar bekletmelisiniz.Diğeri de hamuru 5-10 dakika ara vermeden yoğurup pürüzsüz, elastik bir hamur elde etmelisiniz ve tabii ki mayalanma süreçlerini asla atlamamalısınız.
   Eğer vaktiniz varsa ekmeği pişirmeden 1 gece önce buzdolabında bekletin derim. Hava almayacak şekilde kapatın,ekmeğin mayalanması duracağından çok daha başarılı ve lezzetli ekmekleriniz olur.Buzdolabında 1 gece beklettikten sonra çıkarıp dışarıda da 3-4 saat ılık bir yerde bekletmelisiniz.

   Aşağıdaki malzeme ölçüsü 2 adet 23*13 baton kek kalıbı içindir.
   Ya da malzemeyi yarıya düşürüp tek kalıpla ekmek yapabilirsiniz.Küçük kalıpla bile  yaklaşık 20 ince dilim ekmeğiniz oluyor.
   


23*13  iki adet baton kek kalıbı için:

Malzemeler:
10 gr.instant kuru maya (veya 14 gr. kuru maya ve ya 25 gr. yaş maya
3 yemek kaşığı bal
2+ 1/4 su bardağı ılık su (535 ml)
70 gr tereyağı (eritilmiş)
7 su bardağı (1 kg un) + 1 yemek kaşığı üzerine fırına vermeden önce serpmek için.
2 yemek kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı:
1- Karıştırma kabında mayayı, ılık suyu, erimiş tereyağını ve balı karıştırın.

2- Ayrı bir kaba unu eleyin.Tuzu ilave edin ve mayalı karışıma ekleyip hamur yoğurmaya başlayın.Unu azar azar ilave edip yoğurun ve sonra tekrar ilave edip tekrar yoğurun.Gerekirse hamurunuzu tezgaha alıp elastik olana dek yaklaşık 5 dakika yoğurun. Sonra üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir yerde mayalanması için bırakın.(1 saat kadar)

3- 23*13 cm büyüklüğündeki 2 tane kalıbı yağlayın.(Ya da daha büyük ve uzun tek kalıp kullanın.) Hamurun tepesine elinizle bastırıp gazını alın.Yağladığınız kalıba koyun ve 1 saat kadar daha ılık bir yerde mayalandırmaya devam edin.Bu bekleme aşamasını atlamayın.Ekmeğin üzerine 1 yemek kaşığı un serpin.

4- Fırını 225 derecede ısıtmaya başlayın.(pişirmeye başlamadan 15-20 dakika önce) Fırın ısısını  200 dereceye düşürüp ekmekleri fırına verin ve üst kısmı kahverengi oalna dek (yani yaklşaık 45 dakika gibi) pişirin.

Pişmiş ekmek tazeliğini oda sıcaklığında 3 gün,buzlukta ise 3 ay boyunca tazeliğini korur.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)