10 Mart 2016 Perşembe

RAMAZAN PİDESİ TARİFİ





   RAMAZAN PİDESİ
   Şimdi nereden çıktı bu ramazan pidesi demeyin.Oğlumun canı pide isteyiverdi.Aslında iyi de oldu.Bir kaç küçük araştırmadan sonra bu tarifi denedim ve biz çok beğendik...Üzerinde dumanlar tüten pidenin üzerine sürdüğünüz tereyağı eriyip giderken, biraz çökelek ya da beyaz peyniri de serpiştirerek yemeyi kim sevmez ki? Ya da nutella? Ya da domates, biber ile?

   Aşağıdaki tarifle evinizde missss gibi pideler hazırlayabilirsiniz...Mayalı tüm hamurlarda olduğu gibi 2 kez mayalanması için bekletmeyi unutmayın.Üzerindeki desenlerin çıkması için aşağıda anlattığım gibi su ve un karışımı ile bastırmayı ihmal etmeyin..

Haydi doğru mutfağa:)




BU TARİFTEN 3 TANE  (yukarıdaki şekilde) PİDE ÇIKTI.

Malzemeler:
1/2 paket yaş maya (21 gr)
1 su bardağı ılık süt
2,5 su bardağı ılık su
Yarım tatlı kaşığı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ(ben zeytinyağı kullanıyorum hep)
1 yemek kaşığı tuz
5,5 - 6 su bardağı un (elenmiş)

Hamuru şekillendirmek için:
5-6 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı un
(un ve suyu bir kasede iyice karıştırın)

Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
Bolca susam ve çörek otu



Hazırlanışı:
1- Yoğurma kabına maya, şeker, ılık süt ve suyu ekleyip 10 dakika bekletin.Sırası ile sıvı yağ,tuz ve elenmiş unu da ilave edin.

2- Hamuru iyice yoğurun ve mayalanması için 40 dakika kadar ılık bir ortamda bekletin.Hamur yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı.

3- Hamur iki katına çıkınca tezgaha alın.3 parçaya bölün.Tezgaha un serpip elinizle pide şeklinde (yuvarlak ya da oval) hamuru açın.

4- Şekil verdiğiniz hamuru yağlı kağıt serili ya da yağlanmış tepsiye yerleştirin.Elinizi un ve su karışımına batırarak önce kenar kısımlarına sonra orta kısma iyice bastırarak orta kısma baklava dilimi gibi şekil verin.Bu işlem esnasında elinizi sürekli unlu sulu karışıma batırın.Bu şekillerin kaybolmaması için çok önemli bir adım.

5- Tepsi mayası için hamuru yarım saat daha ılık bir yerde bekletin.Süre sonunda tekrar un ve sulu karışıma elinizi batırıp üzerindeki şekillerin üzerinden tekrar geçelim ki kaybolmasın pişince.

6- Son olarak şekillerin üzerinden çatalla tekrar geçip delikler yapın.Üzerine yumurtalı karışımdan sürün ve susam/çörek otu serpin.

7- Önceden 200 derece ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin.(benim pideler 15 dakikada pişti)

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)