29 Ağustos 2016 Pazartesi

ELMALI PAY





ELMALI PAY
2 gevrek hamur arasında mis gibi kokan elma parçaları...Buyrun tarife:



Malzemeler:
2 1/2 bardak un
4 tatlı kaşığı şeker
1/4 tatlı kaşığı tuz
200 gr. soğuk tereyağı (irice doğranmış)
1 büyük yumurta (2 yemek kaşığı soğuk su ile hafifçe çırpılmış)

İçi için:
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 kg  elma (golden ya da cortland olsa daha iyi)
2/3 su bardağı toz şeker
60 gr tereyağı
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 tutam muskat rendesi

üzerine:
1 yumurta (çırpılmış)



Hazırlanışı:
1- Elde yapacaksanız: Derin bir kasede un, şeker ve tuzu karıştırın.parmaklarınızı kullanarak tereyağını kuru malzemelere yedirerek yoğurun.Eğer karışım ısınırsa ya da hava çok sıcaksa hamuru yoğuramıyorsanız 10-15 dakika buzdolabında bekletip sonra tekrar yoğurun.Yumurtayı ilave edin.
Hamurunuz kuruysa 1 çorba kaşığı soğuk su ekleyebilirsiniz.

  Mutfak robotunda yoğuracaksanız;un, şeker ve tuz ekleyin.Tereyağını ilave edin, biraz karışınca yumurtayı kırın, gerekirse 1 çorba kaşığı soğuk su ilave edin.

2- Hamuru elinizle top haline getirin.Stretch filme sarıp en az 1 saat kadar buzdolabında bekletin.

3- Bu esnada iç harcını hazırlayabilirsiniz.Derin bir kaseye taze sıktığınız limon suyunu koyun.Elmaların kabuğunu soyun,Çekirdeklerini çıkarın, iri dilimler halinde doğrayın.Şekeri ilave edin ve limon ve şekerin elmalara eşit dağılması için hafifçe karıştırın.

4- Geniş bir tavada tereyağını eritin.Elmaları ekleyin, şeker kaybolana  ve elma hafifçe yumuşayana  dek yani 7-8 dakika kadar pişirin.Soğuması için kenarda bekletin.

5- Süre sonunda hamuru 2 parçaya ayırın.Çok az un dökülmüş tezgahta her hamuru 27-30 cm boyutunda 2 adet yuvarlak elde ederek açın.Hamur çok yumuşamış ise 2 tane yuvarlak yaptıktan sonra yağlı kağıdın üzerinde tepsiy koyup, buzdolabında 10-15 dakika bekletebilirsiniz.

Sonra hamurun birini yağladığınız (ya da yağlı kağıt serili) kalıbınızın altına serin, üzerinde elmaları ilave edin.Hamurun kenar kısımlarını yukarıya doğru şekillendirip diğer hamurun yapışması için biraz yumurta sarısı sürün.İkinci hamuru üzerine yapıştırın, hafifçe bastırın.Fırçayla yumurta sarısını sürün.Azıcık toz şeker serpin.İç kısımdaki buharın dışarıya çıkması için üzerine bıçakla 3-4 tane küçük çizik atın.

6- Payınızın üzeri pembeleşene dek 170 derecede 45-50 dakika kadar pişirin.Enfes payınız hazır...
 Pay oda sıcaklığında kapalı kapta 24 saat, buzdolabında ise 4 güne kadar tazeliğini koruyacaktır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)