18 Ocak 2017 Çarşamba

KİTEL SİİRT İÇLİ KÖFTESİ




    SİİRT İÇLİ KÖFTESİ 
   Uzun zamandır severek yediğim ve yaptığım bir köftede sıra.Yapımı zahmetli hatta harcı koyduktan sonra kapatması biraz zorlasa da arada bir uğraşmaya ve yemeye değer.

   Bu içli köfteyi sağolsunlar her Van'a gidişte yedim.(ellerinize sağlık).Siirt'e henüz gitmedim.Ama hem Kumru Anne hem de Siirt gelini Filiz Abla'yı içli köfte yaparlarken izledim...
Siirt içli köftesi Gaziantep'inkine göre  daha az malzemeyle hazırlanıyor, dışı salçasız oluyor ve suda haşlanarak pişiriliyor.Gaziantep ve Mardin'de yediklerimin dışı salçalı, dışı biraz daha sert,içinde bol miktarda ceviz ve kıyma olan ve kızartılarak pişirilenlerdendi.



Malzemeler:
yarım kg kitel bulgur
2 yemek kaşığı irmik
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi:
250 gr kıyma
2 orta boy soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:
1- Bulgur geniş bir kaba alın.Üzerine suyu gezdirin, kapağını kapatın ve şişene dek bekleyin.

2- İç malzemeyi hazırlayalım.Sıvı yağı ve tereyağı tencereye alın.Kıymayı ekleyin.Küçük doğranmış soğanı ilave edip kavurun.Salça, baharatlar ve maydanozu da ekleyip karıştırın.Pişince ocaktan alın.Buzdolabında 1-2 saat bekletirseniz kıymalı harcı çok daha rahat bulgurun içine yerleştirirsiniz.)

3- Şişen bulgura tuzunu atıp iyice yoğurun.Serte yakın bir hamur elde etmelisiniz

4- Yoğurduğunuz hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.İçini oyun.1 yemek kaşıı kadr kıymalı karışımdan koyup uçlarını birleştirerek kapatın.Yuvarlak olan köfteyi elinizin içiyle yassı hale getirin.Tüm hamur için aynı işlemi uygulayın.

5- Geniş bir tencerede suyu kynatın,biraz tuz atın.Kaynayan suya içli köfteleri yavaşça bırakın.Tencerenizin boyutuna göre üst üste gelmeyecek şekilde olacak.Köfteler su yüzüne çıkınca pişmiş demektir.Onları kevgirle alıp, yenilerini suya bırakın.
Sıcak olarak servis yapın...
Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)