27 Nisan 2015 Pazartesi

EL AÇMASI PATATESLİ BÖREK




   El açması patatesli börek 
   El açması böreğin yerini yufka pek zaman tutmaz.Aslında hamur açmak hep zor gibi görünse de öyle değil.Sadece el alışkanlığı yoksa biraz daha çok zaman alıyor.Ama fırından kıyır kıyır enfes kokan börekler çıktığında sanırım bu kadar uğraşa değer...

   Şimdi belki bilmeyenler vardır diye ufak bir kaç bilgi: Çıtır olması için hamura bir kaç damla limon ya da sirke damlatın...Böreği pişirmeden dilimlerseniz servisi daha kolay oluyor.

   32 adet küçük kare dilimlenmiş börek için:



Malzemeler:
4 su bardağı un (eleyerek ve azar azar ekleyin)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 damla limon suyu (taze sıkılmış) yoksa sirkede olur.

İç harç için:
Haşlanmış patates, peynir, tuz ,karabiber ve istediğiniz baharatlar


Hazırlanışı:
1- Tüm hamur malzemelerini yoğurma kabında yoğurun.Dinlenmesi için yarım saat kadar bekletin.Bu esnada iç harcı hazırlayabilirsiniz.

2- Hamuru 4 bezeye ayırın.İlk bezeyi tezgaha koyup mümkün olduğunca ince açın.Açtığınız hamura fırça ile zeytin yağı (ya da sıvı yağ) sürün.Eleğe 1 kaşık kadar un koyup yağladığınız hamura unu gezdirin.

3- 5-6 dakika kadar bu şekilde bekletin.(O beklerken diğer bezeyi açabilirsiniz.) Hazırladığınız iç harcı yufkanın kenarına koyun ve 3-4  parmak genişliğinde rulo şeklinde sarın. Sarılan ruloyu önce ortadan ikiye sonra her yarım parçayı tekrar ikiye bölerek kare 8 parça elde edin.

4- Tüm yufkalar için aynı işlemi uygulayın...Yağlı kağıt serili tepsiye (ya da yağlanmış) sıralayın.Üzerine artan yağdan sürün.Dilerseniz susam ya da çörek otu serpin.
180-190 derecede üstü pembeleşene dek (10-15 dakika kadar) pişirin.

5- Fırından çıkarınca üzerine çok az su serpiştirin ve pamuklu temiz mutfak havlusu örtün.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)